Kireitä siimoja ja mahtivonkaleita.
Uistin poikineen. Oululainen Ari Yliollitervo toi Tiuran Ouluun 15 vuotta sitten. Yksi malleista, isotiura on Suomen suosituin lohen moottoriuisteluun käytetty lusikka.
Kiikelin Tiura-uistimessa on diskomaista jännitystä. Lähellä kassaa komeilevat Tiuran omat uistimet, sateenkaaren kirjavat, säkenöivät ja metallinhohtoiset kalanarrit.
Tiura-uistimen historia ulottuu 1800-luvun lopun Kemiin, jossa Torniosta kotoisin oleva kultaseppä Peter Käänteinen aloitti lusikkauistinten valmistuksen.
Urheilukalastaja Ari Yliollitervo oli menossa Tenojoelle lohenpyyntiin vuonna 1989. Saaliin varmistukseksi hän halusi pari numeron 71 Tiura-lusikkaa. Kemin kultasepänliike myi ei oota, mutta tarjosi heti perään Yliollitervolle lusikoiden valmistusoikeutta. Samana vuonna Tiura muutti Ouluun.
Tällä hetkellä Tiuran valikoimasta löytyy kolmisenkymmentä uistinta. Ari Yliollitervo ja Mikko Ventelä valmistavat lusikat kahteen pekkaan Limingantullin pajassa aina aihion teosta maalaukseen asti. Vuodessa lähes täysin käsityönä tehtäviä uistimia syntyy noin15 000 kappaletta.
Viimevuosien tuotekehittelyyn Tiurassa ovat kuuluneet erityisesti moottoriuistelussa käytetyt lusikat.
“Lusikkauistimet voi jakaa kolmeen luokkaan: moottoriuistelussa, soutu-uistelussa ja heittokalastuksessa käytettyihin. Moottoriuistelu on viime vuosina kasvattanut suosiota”, Yliollitervo kertoo ja esittelee vielä erikseen talvikalastukseen käytettyjä pilkkejä. “Ensimmäiset Tiuran uistimet olivat soutu-uisteluun tarkoitettuja.”
Lusikoiden lisäksi Tiura myy kaikkea kalastukseen ötököistä ja perhosidontavälineistä alan kirjallisuuteen. Ja koska melkein kaikki kalastajat rymyävät myös metsällä, löytyy puodista tarvikkeita metsästykseenkin.
Alustalle kiinnitetyt pienet helmet, morrit ovat kansankielessä saaneet lisänimen papin pallit.
“Perimätietojen mukaan tällaisia valmisti sotkamolainen pappi joskus aikoinaan. Näitä käytetään paljon Oulujokisuussa siian pyyntiin”, Yliollitervo selittää.
Uistimet muuttuvat nekin muun muodin mukana.
“Joinakin vuosina tietty väri on suosittu. Sitten parin vuoden päästä kala ei syö sitä. Mistä lie johtuu”, Yliollitervo pohtii.
Tiura uistimen ennätys on 22,6 kiloinen lohi. Uistimia voi kuitenkin katsella muutenkin kuin saalismielellä: kauniita ovat, ihan kuten kuivalla maallakin.